What Happens If We Throw an Elephant From a Skyscraper? Life & Size 1Le të fillojmë këtë video duke hedhur një
mouse, një qen, dhe një elefant nga një rrokaqiell mbi diçka të butë. Le të themi, një turrë dyshekë. Tokat e miut dhe është i habitur për një moment, para se të shtrëngon veten off, dhe ecën larg mjaft i mërzitur, sepse kjo është një gjë shumë e vrazhdë për të bërë. Qeni thyen të gjitha kockat e saj dhe vdes në një mënyrë unspectacular, dhe elefanti shpërthen në një pellg të kuqe të kockave dhe organeve. dhe nuk ka asnjë shans për të
të jetë i mërzitur. Pse mbijetojnë miu, por elefanti dhe qeni nuk e punoni? Përgjigja është madhësia. Madhësia është më underappreciated
rregullator i gjallesave. Size përcakton gjithçka në lidhje me biologjinë tonë, si ne janë ndërtuar, si ne
përjetojnë botën, se si ne jetojmë dhe vdesim. Ai e bën këtë për shkak se ligjet fizike janë
të ndryshme për kafshët madhësi të ndryshme. Lif përfshin shtatë urdhrat e madhësisë,
nga bakteret padukshme te grimcave, milingonat, minj, qentë, njerëzit, elefantët dhe, blu
balena. Çdo madhësia jeton në vete universi unike të drejtë tjetër për njëri-tjetrin,
secili me rregullat e veta, upbsi, dhe dobësi. Ne do të shqyrtojë këto të ndryshme
botëve në një seri e videos. Le të marrë mbështetur në pyetjen fillestare: Pse tonë
miut mbijetojnë rënien? Për shkak të asaj se si Madhësia shkallë ndryshon çdo gjë; një parim që ne do të takohen gjatë dhe mbi përsëri. gjëra shumë të vogla, për shembull,
janë praktikisht imun ndaj rënies nga lartësi të mëdha për shkak se më të vogla të
janë më pak ju intereson efektin e gravitetit.
Imagjinoj një kafshë teorike sferike madhësinë e një mermer. Ajo ka tre
Karakteristika: gjatësia e tij, zona e saj sipërfaqe, (E cila është e mbuluar në lëkurë) dhe vëllimin e saj,
ose të gjitha stuff brenda saj si organet, muskujt, shpresat dhe ëndrrat. Nëse bëjmë atë
dhjetë herë më të gjatë, thonë se madhësia e një basketboll, pjesa tjetër e karakteristikat e tij
jo vetëm të rritet dhjetë herë. lëkura e saj do të rritet 100 herë dhe kjo është brenda (kështu që është e
vëllimi) rritet nga 1000 herë. vëllimi përcakton peshë, ose më saktë,
masa e kafshës. Sa më shumë në masë të kanë, aq më i lartë energjinë tuaj kinetike
para se goditi terren dhe fortë goditja ndikimi. Më shumë
Sipërfaqja në lidhje me vëllimin tuaj ose masë që ju keni, më shumë ndikimi
merr shpërndarë dhe zbutur, dhe gjithashtu më shumë rezistenca e ajrit do të ngadalësohet
poshtë. Një elefant është aq i madh se ajo ka shumë pak sipërfaqe në raport
të vëllimit të saj. Pra, një shumë të energjisë kinetike merr shpërndarë mbi një hapësirë ​​të vogël dhe
ajri nuk ngadalësojë atë shumë në të gjitha. Kjo është arsyeja pse ajo është shkatërruar plotësisht në
një shpërthim mbresëlënës i goo kur ajo hits terren. Ekstremin tjetër,
insektet, kanë një zonë të madhe sipërfaqe në lidhja në masë të tyre të vogël kështu që ju mund të
fjalë për fjalë hedhur një milingonë nga një aeroplan dhe kjo nuk do të dëmtohet seriozisht. por
ndërsa rënie është e parëndësishme në të vogla Bota ka forca të tjera për
padëmshme për ne, por shumë e rrezikshme për qeniet e vogla. Si tensioni sipërfaqësor
e cila e kthen ujin në një potencialisht substancë vdekjeprurëse për insektet. Si e bën atë
punë? Uji ka tendencë që të rrinë në në vetvete; Molekulat e saj janë tërhequr për
njëri-tjetrin nëpërmjet një force të quajtur Kohezioni i cili krijon një tension në saj
sipërfaqe që ju mund ta imagjinoni si një lloj lëkura e padukshme. Për ne kjo lëkura është kështu
i dobët se ne nuk e edhe atë njoftim normalisht. Nëse ju merrni lagur rreth 800 gram
e ujit ose rreth një për qind e juaj pesha e trupit shkopinj për ju. A miu lagësht
ka rreth 3 gram fërkimit ujë për ajo, e cila është më shumë se 10% e trupit të saj
peshë. Paramendoni të paturit e tetë ujë plotë shishe fërkimit për ju, kur ju largoheni
dush. Por, për një insekt forca e ujit tensioni sipërfaqësor është kaq i fortë
se marrja e lagësht është një çështje e jetës dhe vdekja.
Nëse ne do të tkurret ju me madhësinë e një milingonë dhe ju prek ujin kjo do të jetë
si ju ishin duke arritur në zam. ajo shpejt do të gllabërojë ju, sipërfaqen e saj
tension shumë e vështirë për ju për të thyer dhe ju do të mbyten. Pra, insektet evoluar të jetë ujë
ilaç kundër. Për një exoskeleton e tyre është të mbuluara me një shtresë e hollë prej dylli vetëm
si një makinë. Kjo e bën sipërfaqen e tyre në paktën pjesërisht i neveritshëm ujit për shkak të
nuk mund të rrinë në atë shumë mirë. shumë insekte janë të mbuluara edhe me qime të vogla që
të shërbejë si një pengesë. Ata shumë të rritur zona e tyre sipërfaqësor dhe parandaluar
pikëza nga prekja exoskeleton e tyre dhe të bëjë më të lehtë për të hequr qafe
pikëza. Për të bërë përdorimin e tensionit sipërfaqësor evolucioni plasaritur nanoteknologji
miliarda vjet para nesh. disa insekte kanë evoluar një sipërfaqe të mbuluar nga një
xhaketë të shkurtër dhe shumë të dendura të ujit repelling flokët. Disa kanë më shumë se një
milion qime në milimetër katror kur është të zhytet insekteve nën qëndrime të ajrit e ujit
brenda lesh e tyre dhe formon një shtresë të ajrit. Uji nuk mund të hyjë në atë, sepse qimet e tyre janë
shumë e vogël për të thyer tensionin e saj sipërfaqësore. Por ajo merr edhe më të mirë, si oksigjen i
fllucka e ajrit shkon jashtë, oksigjen i ri shpërndahet në flluskë nga uji
rreth, ajo ndërsa dioksidi i karbonit shpërndahet jashtë në ujë. Dhe kështu
insekti mbart vetë mushkërive të saj jashtë përreth dhe në thelb mund të marr frymë
në sajë nënujore në sipërfaqe tensionin. Ky është i njëjti parim që mundëson
skaters pellg të ecin mbi ujë nga rruga, vogla qime anti-ujë. Më të vogla që ju të merrni
weirder mjedisi bëhet. në disa pika edhe ajrit të bëhet gjithnjë e më
më solid. Le tani zoom poshtë të insektet më të vogla të njohura, rreth gjysma e madhësisë
nga kokrra e kripës, vetëm 0,15 milimetra të gjata Fairy mizë.
Ata jetojnë në një botë edhe weirder se tjetër insektet. Për ata të ajrit veten
është si Jello hollë, një masë shurup-si përreth tyre në të gjitha kohët.
Lëvizja nëpërmjet saj nuk është e lehtë. fluturues në këtë nivel nuk është si elegant
rrëshqitje; ata duhet të lloj kapje dhe mbajnë ajër. Pra, krahët e tyre duken si
Krahët i madh me flokë në vend se insekteve duhur krahë. Ato fjalë për fjalë notuar përmes
ajrit, si një i huaj vogël bruto nëpërmjet shurup.
Gjërat vetëm të bëhet i huaj nga këtu në si kemi shqyrtuar më shumë shumëllojshmërinë e
madhësive të ndryshme. Rregullat fizike janë në mënyrë të ndryshme për çdo madhësi që
evolucioni kishte për inxhinier rreth tyre mbi dhe mbi si jeta u rrit në madhësi në
e miliard vitet e fundit. Pra, pse janë atje nuk milingonat madhësinë e kuajve?
Pse ka elefantët madhësia e amebë? Pse? Ne do të diskutuar këtë në pjesën tjetër. Ne kemi një buletin mujor tani, të nënshkruar nëse ju nuk doni të humbasë video të reja dhe të
për video bonus.

50 thoughts on “What Happens If We Throw an Elephant From a Skyscraper? Life & Size 1

 1. There's brand new stuff in the Kurzgesagt Merch Shop. Check it out here: shop.kurzgesagt.org

 2. no one:

  Kuezgesagt: lets throw an elephant off a skyscraper

 3. This video is not 100 % true, it could be though when they said "Evolution" for everything.
  Every single living species have a one creator !

 4. what if we drop an ant and a rat inside a vacuum from the height of a skyscraper? they'll both fall in the same speed but will the impact be same regardless of their weight? i mean, will the ant die or atleast break its legs?

 5. What a way to start a video. No explanations, no stalling for 9 minutes, just immediately throws an elephant, a dog and a mouse off a building

 6. My cat fell from an upstairs window ledge yesterday, he was absolutely fine. Going to try a second floor window next time.

 7. Okay but how would you get an elephant on top of a skyscraper fairly sure it would not be able to handle that much weight

 8. I went from a video about the validity of my entire existence to this.
  This channel is playing games with me mentally

 9. its funny how it feels like science randomly created a term "evolution" to describe intelligent design, we can disprove evolution with just math lets not kid ourselves by pretending life is purely by chance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *